donderdag, september 21, 2023
75 soft challenge

75 Soft challenge week 4, einde oefening.

75 Soft challenge week 4, einde oefening. Waar het in het begin nog een makkie leek ben ik er nu toch echt klaar mee. Ik was nooit ongezond en deed dit als experiment. De motivatie is nu echt weg, en als met al wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Ik ga er niet over liegen, heel knap als mensen dit volhouden maar ik ben gestopt, en dit is waarom.

Het eten

Het eten is niet het grootste probleem, als je de vorige delen heb gelezen heb je meegekregen dat ik eigenlijk altijd al wel mijn voeding in de gaten hield. Zonder mijzelf daarbij aan strikte diƫten te houden, gewoon de juiste keuzes maken. Heel simpel en goed vol te houden. Wanneer je je realiseert dat die lekkere trek zich ook laat stillen met een stronk witlof en wat tomaatjes. Wordt het een eitje om dat stukje taart of die koekjes bij de koffie te laten staan. Intermittent fasting is nog steeds mijn favoriete manier hiervoor.

Jezelf echter volledig iets ontzeggen doet toch wat met je. Het niet mogen was voor mij af en toe lastig. Terwijl het niet willen een bewuste keuze was, in plaats van het opvolgen van een zelf gestelde regel.

Het drinken

3 lt water per dag mag voor niemand een probleem zijn. Simpel punt uit, makkelijk te halen klaar.

Beperkt Alcohol

Dit was voor mij een van de lastigste, maar ook een van de meest vervullende punten. Hoewel het niet drinken van een lekker koud biertje, na een dag werken of vlak na de sport, het moeilijkst van alles was. Gaf dit mij ook wel de meeste voldoening.

Elke keer als ik er bewust voor koos om niet te drinken voelde het als een kleine overwinning. Een kleine overwinning met grote gevolgen. Ik sliep beter, droomde meer en was s’avonds helderder van geest, waardoor ik meer energie had om iets nuttigs te doen met mijn vrije tijd. Daarnaast scheelde het in de portemonnee. En was de hoeveelheid “drang” om te drinken wel een wake-up call van hoe erg je ergens aan gewend raakt.

10 pagina’s per dag lezen

Wederom een makkie. Het is even bewust worden van het beste moment kiezen. Maar daar waar ik in het begin s’nachts in bed nog met tegenzin zware filosofie lag te lezen. Was veranderen van boek een uitstekende keuze waardoor het wat gemakkelijker ging. Hierdoor pakte ik sneller overdag wanneer ik een alf uurtje had m’n boek en was ik in no-time klaar

Het sporten

Hier ging het bij mij mis. Mijn hele leven heb ik gesport, Judo, Jiu-jitsu, wedstrijdzwemmen, handbal, squash, fitness, boksen, hardlopen. Genoeg om een redelijk lijf en fatsoenlijke gezondheid te hebben. Echter het verplicht 45 minuten per dag sporten is niets voor mij. Of beter gezegd het niet altijd de sport kunnen doen die je leuk vindt is niets voor mij.

Wat ik bedoel is dit. Wanneer je een teamsport doet dan sport je op vaste dagen en vaste tijden, en extra sport doe je ergens daarbuiten. Lekker naar de gym om met gewichten te spelen, doe je wanneer het je uitkomt, en je er zin in hebt. Squash is leuk maar kan alleen met een maatje en wanneer de banen open zijn. enz. enz.

Aangezien ik ook nog familiaire verplichtingen en een vaste baan heb, komt het wel eens voor dat sporten niet zo goed uitkomt. Wanneer het dan een verplichting wordt om maar aan die 45 minuten per dag te komen, gaat het tegenstaan. Geen avondje lui op de bank meer doen, maar weer elke reclameblok oefeningen op de woonkamervloer. Op het laatst had ik zelfs geen zin meer in de trainingen die ik normaal juist altijd zo leuk vindt.

Ik kwam na een training niet meet voldaan met een beetje beginnende spierpijn thuis. In plaats daarvan kwam ik moe en prikkelbaar thuis. Spierpijn heb ik de laatste week niet gehad, omdat ik simpelweg niet hard genoeg trainden. Wat mij deed denken…. Hoe goed is deze challenge voor mij, als dit het resultaat is.

Lang verhaal kort, ik ben ermee gestopt. Ik ga weer verder zoals voorheen, dus gezond eten af en toe beetje snoepen. Wat drinken wanneer ik daar trek in heb, zonder mijzelf dagelijks een hoekie in te zuipen. En zo veel mogelijk sporten zolang ik er zin in heb. Al met al denk ik dat dat op de lange termijn beter voor mij gezondheid is dan dat geforceerde gedoe.

Mochten jullie zijn aangesloten, dan hoop ik van harte dat het jullie goed blijft vergaan. Voel je vrij om je eigen ervaringen te delen in de reacties. Deze hebben mij afgelopen week een hart onder de riem gestoken, waardoor ik het nog net iets langer volhield.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *