donderdag, september 21, 2023
Business, Class & Equipment

Hoe moet je handen schudden?

Hoe moet je handen schudden? Wat een rare vraag zou je misschien denken, dat weet iedereen toch wel! Ja en Nee. Natuurlijk weet iedereen hoe je een ander een hand geeft, wij leren dit doorgaan in onze kinderjaren van onze ouders en zien volwassenen het dan ook vaak doen wanneer ze elkaar ontmoeten. Toch kun je deze simpele handeling heel gemakkelijk fout doen, een verkeerde handdruk kan namelijk als zwak overkomen of juist veel te sterk alsof je iets probeert te compenseren. Meer weten over de psychologie van de handdruk? Lees snel verder.

Geïnteresseerd in lichaamstaal?

Stel je voor

Stel je voor je bent een HR manager bij een bedrijf, er komt een sollicitant binnen hij ziet er goed uit, haren zitten netjes baard is getrimd z’n kleding is schoon past goed en is juist voor de gelegenheid. dit lijkt op het eerste aanzicht een goede serieuze kandidaat, of toch niet?!

Hij strekt zijn hand uit, en jij de jouwe. jullie schudden elkaars hand als verwelkoming maar GATVER, deze kandidaat geeft een hand zoals een 5 jarig meisje dit zou doen. In plaats van een stevige handdruk die de boodschap “hier ben ik, dit ben ik” overgeeft. Zegt zijn handdruk *in hoge piepstem “hallo edele heer ik ben prinses Isolde, ik hou van eenhoorns en regenboog koekjes”

Ongeacht hoe het C.V. van de beste man eruit ziet, dat hoge piepstemmetje krijg je niet meer uit je gedachten. Het maakt niet meer uit hoeveel ervaring de kandidaat heeft of wat voor successen hij heeft behaald, de eenhoorn gaat met een draf door je fantasie en eigenlijk was dit gesprek al voorbij voordat het begon.

De onderdanige handdruk

Onderdanige handdruk
Rechts is onderdanig

De onderdanige handdruk, dit is de handdruk zoals hierboven beschreven. deze manier van handen schudden kenmerkt zich op een aantal manieren. ten eerste door de onderdanige positie van de hand, op de afbeelding is dit duidelijk de rechterhand. Deze ligt letterlijk onderop hiermee stel je jezelf als onderdanig en ongelijkwaardig op. ongeacht of je man of vrouw bent en ongeacht op wat voor positie je solliciteert dit is heel fout, en niemand zal je na z’n handdruk nog serieus nemen.

Behalve de letterlijke onderdanigheid, zijn dit soort handjes vaak ook wat slap er wordt (te) weinig druk uitgeoefend bij het vastpakken van de ander zijn hand. Een beetje alsof je een natte vaatdoek vast hebt.

Onderdanige handdruk
Rechts is onderdanig

Een laatste kenmerk van de onderdanige handdruk is hoe de handen zich verhouden op de X en Y as.

Op deze manier moet je letterlijk opkijken tegen de ander, Wat jou in een onderdanige positie plaatst. Dit is dus ook gelijk de reden dat je nooit zittend iemand de hand schud. Sta hiervoor altijd op niet alleen vanwege het machtsverschil maar ook omdat dit respect toont.

Hoewel de persoon op de foto lager is omdat deze is blijven zitten, zijn er wel degelijk mensen die dit staand ook nog voor elkaar krijgen, door hun hand (te)laag te houden en schuin naar boven te steken in plaats van recht naar voren.

De dominante handdruk

De dominante handdruk, deze is bijna vanzelfsprekend het tegenovergestelde van de onderdanige handdruk. Deze personen plaatsen hun hand bovenop, schuin naar beneden en zetten (te)veel kracht. Hoewel je misschien denkt dat dit je kan helpen om sterk over te komen is dit niet perse waar.

Behalve dat je iemand anders pijn kunt doen door veel kracht te gebruiken wat je niet in dank zal worden afgenomen, kan het ook overkomen als compensatie gedrag, alsof je jezelf maar sterk wil doen laten lijken terwijl je dit eigenlijk niet bent. alsof je je onzekerheden probeert te verdoezelen, net als mensen die een extreem grote auto kopen of veel herrie maken om maar stoer over te komen.

Zo slecht als de onderdanige handdruk is, de dominante is minstens net zo erg.

De gelijkwaardige handdruk

De gelijkwaardige handdruk, Dit is na onderdanig en dominant de overgebleven gulden middenweg. Met een gelijkwaardige handdruk let je erop niet de fouten te maken die hierboven besproken worden. Een gelijkwaardige handdruk heeft beide handen op de zelfde hoogte, de handen liggen parallel aan elkaar, beide partijen staan en je toont zelfverzekerdheid zonder te overdrijven.

Gelijkwaardige handdruk

Hoeveel kracht moet je dan precies zetten? Dit is een kwestie van inschatten, is de ander een grote sterke vent met knuisten als kolenscheppen dan kun je wat meer kracht zetten dan wanneer je een jongedame van 50kg tegenover je hebt met een verse manicure.

Je kunt dit van te voren ook op jezelf oefenen, geef jezelf een hand en kijk wat goed aanvoelt.

Tips:

Nog een aantal factoren om op te letten bij een goede handdruk.

  • Zorg dat je handen schoon zijn.
  • zorg dat je handen droog zijn, dus geen zweet handjes.
  • Verzorg je nagels, het lijkt overdreven maar er zijn mensen die hier op letten.
  • kijk wie je tegenover je hebt.
  • Sta op iets minder dan een armlengte afstand zodat je je arm niet helemaal hoeft te strekken.

Andere slechte handdrukken

De politicus

De politicus

De politicus is een handdruk waarbij één of beide partijen twee handen gebruiken. Politici doen dit nogal eens om vriendelijk en warm over te komen, omdat dit iets intiemer is dan een gewone handdruk.

Echter doordat politici dit doen en iedereen weet dat deze mensen doorgaans liegen en er een verborgen agenda op nahouden werkt dit meestal averechts. NIET DOEN DUS!

Houd het formeel en zakelijk en gebruik één hand

Hand op de schouder

De hand op de schouder. Ook dit wordt door politici gedaan maar in tegenstelling tot de dubbelhander, wordt dit ook toegepast door bijvoorbeeld artsen als ze slecht nieuws hebben gebracht. Of op formele foto’s omdat dit dan helpt met het juist positioneren van de lichamen ten opzichte van de fotograaf.

Als laatste wordt dit ook nog wel eens als verwelkoming (binnen een bedrijf oid) of als felicitatie gedaan, zoals je je wel kunt voorstellen is het altijd de dominante van de twee die dit doet. Stel je maar eens voor dat jij je werkgever een schouderklopje geeft.

Door dit verschil in machtspositie doe je dit dus niet bij een formeel gesprek.

De Trump

De Trump

De Trump, dit is een uiterst dominante manier van handen schudden, en harstikke fout. Waar een normale dominante handdruk nog subtiel is en ongemerkt kan gaan is “De Trump” alles behalve subtiel.

Kijk maar eens hoe de voormalig president de ander met kracht naar zich toe trekt, en op z’n plaats dirigeert.

Meer weten over handen schudden en alle andere subtiele manieren waarop mensen communiceren?

Nog bezig met het schrijven van sollicitatiebrieven, lees hier onze tips&tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *