Hoe schrijf jij de beste sollicitatiebrief?!

Hoe schrijf jij de beste sollicitatiebrief?!

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan, dan kom je uiteindelijk op dat vervelende moment “De sollicitatiebrief” en ja tegenwoordig is dit vaak geen brief maar een e-mail, maar de taak blijft hetzelfde.

Voor veel mensen is de sollicitatiebrief iets waar ze tegen op kijken, het duurt lang moet volgens gedateerde regels die de meeste van ons na het examen Nederlands allang weer vergeten zijn, en je moet hem meerdere keren nalezen om er zeker van te zijn dat er geen taalfouten in staan.

Toch is deze opgave er eentje die je aandacht verdient, een goede begeleidende brief kan namelijk het verschil betekenen tussen wel of geen uitnodiging voor een gesprek.

Kantoor en schoolKantoor en school

Wat je hier zult lezen

Door de jaren heen zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de ins & outs van solliciteren, de belangrijkste zullen we hier behandelen.

Voor de duidelijkheid de opbouw van je brief, de aanhef, witregels, alinea’s, en al zulk soort formeel geneuzel laten we hier achterwege. Niet omdat ze niet belangrijk zijn, maar omdat we graag leuke informatieve artikelen schrijven die onze lezers niet in slaap sussen.

Wat gaan wij dan wel bespreken, Hoe val je op, hoe zorg je ervoor dat de je onthouden wordt, hoe krijg jij die baan nog voordat je op gesprek bent geweest en meer.

Allereerst, Tegenwoordig spreken we vaak niet meer over een sollicitatiebrief, maar over een motivatiebrief of begeleidende brief, verschillende termen maar het komt op hetzelfde neer.

Ook is aangetoond dat vooral bij grote bedrijven waar er tientallen tot honderden sollicitaties komen op elke vacature, de brief secundair is. Hiermee bedoelen we dat er eerst op basis van C.V. een voorselectie wordt gemaakt, en van wat er overblijft de brieven worden gelezen, hoe je een goed C.V schrijft bespreken we in een ander artikel.

Je sollicitatiebrief is niet je C.V.

Je brief is niet bedoeld om je C.V nog is op te sommen, schrijf dus niet over hoelang je bij bedrijf “X” hebt gewerkt, of waarom je wegging bij bedrijf “Y”.

Het is ook niet de plek om je takenpakket te omschrijven, en over welke verbetering je hebt doorgevoerd bij je huidige werkgever. Je potentieel nieuwe werkgever leest dat wel in je C.V. wat ze in je brief willen zien is Waarom je bij hun wilt werken.

omschrijf dit dan ook kort en bondig maar duidelijk, gebruik geen algemene zinnen als “ik las de vacature en was meteen enthousiast” geen werkgever die dit nog serieus kan nemen. wat moet je dan wel doen?

Verdiep je in het bedrijf, lees je in op de website over wat zij belangrijk vinden. wat zijn hun toekomst plannen, wat vinden zij belangrijk, wat zijn de kernwaarde, wat zijn hun sterke punten, en hoe sluit dit aan op jou? beschrijf hoe jij hun kunt helpen en hoe jij de oplossing bent voor hun uitdagingen. vertel hoe jouw ervaringen en sterke punten aansluiten op wat zij zoeken.

Wees realistisch

Natuurlijk kan, mag en moet je een mooi verhaal over jezelf maken, maar overdrijf niet! je bent geen Grant Cardone, je bent geen beste vrienden met Donald Trump, en je hebt nog nooit de koningin van Neverland ontmoet.

Wat je wel kunt doen is zeggen dat je van zeer toegevoegde waarden was tijdens werkoverleg, omdat jij door goed inzicht en ervaring mogelijke obstructies zag aankomen waar anderen nog niet aan hadden gedacht, waardoor het team er op voorhand al multidisciplinair over kon brainstormen en zodoende een oplossing had klaarliggen.

Echter moet je hierin wel waarheidsgetrouw blijven, je kunt het mooi verworden maar beloof geen gouden bergen als je die niet kunt leveren. zeg niet dat je en expert bent met Word als je alleen maar weet hoe je vette letters maakt, en noem jezelf empathische doch strenge en rechtvaardige leider als je dit niet bent.

Wees duidelijk!

Kwaliteit

Je kunt lang om de hete brij draaien, maar daar bereik je niets mee.

realiseer je dat een recruiter misschien wel 50 brieven moet lezen, dan is het dus belangrijk dat jij gelijk opvalt.

Wie ben jij, waarom wil je daar werken, en waarom ben jij de beste keus.

Deze 3 vragen moet zo snel en duidelijk mogelijk beantwoord worden, en belangrijk je moet onthouden worden!. Wanneer jij op gesprek komt moet de recruiter weten wie je bent en waarom hij jou heeft uitgenodigd.

Vermeld ook wat je ambities zijn. Wat wil jij nog bereiken, hoe denk je dit bij bedrijf “X” te kunnen doen, en hoe profiteert het bedrijf van jouw ambitie.

Pas je brief aan aan het bedrijf,

Vaak als je aan het solliciteren bent dan schrijf je meerdere bedrijven aan, maak niet de fout één de zelfde brief te gebruiken voor elk bedrijf (trust me).

Bekijk per bedrijf wat zij belangrijk vinden, gebruikt het bedrijf op hun website een formele of informele schrijfstijl? en pas je taalgebruik hierop aan.

Pas het lettertype aan aan wat het bedrijf gebruikt op hun website!

kopieer een tekst van de bedrijfswebsite in word en kijk welk lettertype het is, pas vervolgens jouw gebruikte lettertype hierop aan, zo ziet je brief er vertrouwd uit voor de lezer.

Vermijd name dropping

Wat is name dropping?

Name dropping is wanneer je iemands naam gebruikt om goed, gekwalificeerd en interessant over te komen. dit heeft meestal een averecht effect omdat het als pocherig overkomt.

Schrijf dus geen zinnen als “mijn goede vriend Mark Rutte beschrijft mij als….” of door mijn jarenlange ervaring opgedaan in de nabijheid van “pietje poppensnor” directeur van het grootste bedrijf van imaginationland.

Als je echt connecties had dan hoefde je geen brieven te schrijven, ergo zulke zinnen komen als onecht, opschepperig en gelogen over op de lezer, je moet je juist focussen op jouw kwaliteiten en waarom jij een aanwinst ben voor het bedrijf.

Wat je niet moet doen!

Vanzelfsprekend zijn er ook dingen die je absoluut niet moet doen, een aantal zijn hier boven al genoemd.

  • Gebruik je brief niet als uitbreiding of herhaling van je C.V.
  • Vermijd name dropping
  • Klaag niet over werkgevers uit het verleden
  • Beloof geen gouden bergen
  • Ga niet lopen liegen (mooi verwoorde mag maar blijf waarheidsgetrouw)
  • Stel geen eisen of voorwaarde, bewaar dit voor een vervolg gesprek
  • Geef geen referenties, deze horen op je C.V.
  • Geef niet te veel achtergrond informatie over je gezin of thuis situatie.

Wat je wel moet doen

  • Wees duidelijk
  • Schrijf positief, gebruik positieve termen
  • Wees waarheidsgetrouw
  • Vermeld je ambities
  • Beschrijf hoe jij een aanwinst bent voor het bedrijf, maar ook hoe het bedrijf goed is voor jou
  • Pas je taalgebruik en lettertype aan op het bedrijf
  • Zeg wat jou het meeste aansprak aan de vacature

Tips van onder de tafel

Wanneer je solliciteert bij een groot bedrijf, dan is de kans groot dat de brieven en C.V.’s met behulp van software door een voorselectie heengaan. zulke software kan worden ingesteld op het herkennen van bepaalde steekwoorden. zo kan een werkgever tijd besparen door met behulp van computer programma’s de sollicitanten die het beste aansluiten op de vacature bovenaan de lijst te zetten.

Als jij dus bovenaan de lijst wilt staan dan moet jou brief en jouw C.V. naadloos aansluiten op de vacaturen, een ietwat onethische manier om dit te verwezenlijken is dor belangrijke steekwoorden uit de vacature te kopiëren en plakken in je brief, en ze vervolgens wit te maken.

Eventuele software zal dit namelijk wel zien en gebruiken bij een voorselectie, maar een recruiter die jou brief leest kan dit niet zien.

Nu weet jij het antwoord op de vraag. Hoe schrijf jij de beste sollicitatiebrief?!

Weten hoe je na je brief een killer eerste indruk maakt? Lees hier onze tips voor de eerste ontmoeting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *