Mediteren is voor mannen

Mediteren is voor mannen, dat je dit artikel leest betekent dat je geïntrigeerd bent door de titel. En dat is goed!

Mediteren wordt steeds populairder bij zowel mannen als vrouwen, toch lijkt er bij mannen een soort taboe op te rusten. Veel mannen vinden het “vrouwelijk” beschrijven het als iets voor watjes, of doen het af als zweverig gedoe voor hippies.

Mediteren is voor mannen

Mijn mening is dat dit compensatiegedrag is voor mannen die stoer willen doen. Maarrrrrr zoals echte mannen weten, is stoer zijn iets anders dan stoer doen. en daar komt meditatie goed bij van pas. Meditatie is namelijk bewezen ontzettend goed voor je mentale gezondheid, en wanneer het in je koppie goed zit dan straal je dat uit, en andere pikken dit onbewust op.

Goede leidinggevende hoeven je er namelijk niet aan te herinneren dat zij de leiding hebben, dit stralen ze uit, je ziet het aan ze, het is iets in hoe zij zich gedragen en presenteren waardoor anderen ze willen volgen. Deze uitstraling kan jij ook bereiken! en wanneer je dit doet dan volgt de rest vanzelf.

Nu weet iedereen wel ongeveer hoe je moet mediteren, je gaat in een gemakkelijke houding zitten of liggen om vervolgens nergens aan te denk toch? nou niet helemaal hoewel het in grove lijnen klopt, zit het toch iets anders in elkaar.

De geschiedenis van mediteren

Voor de oorsprong van mediteren moet je duizenden jaren terug in de tijd, de oorsprong ligt in het Hindoeïsme en wordt in dit religie ook al zo lang beoefend. Het verhaal gaat dat de verwende prins Boehdda, het paleis ontvluchte op zoek naar spirituele verlichting. Na 49 dagen van meditatie onder een vijgenboom, bereikte hij zijn verlichting en verkreeg hiermee inzicht in het lijden van mensen en hoe dit te stoppen.

Tegenwoordig is mediteren één van de bekendste onderdelen van het Boeddhisme, Mediteren richt zich op 4 onderdelen, namelijke:

  • Mindfulness
  • Rust
  • Concentratie
  • Inzicht

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het zij in het hier en nu. Het opmerkzaam zijn wat de huidige ik en bewust bezig zijn met het heden. Hiermee bedoel ik niet alleen dat je de hele tijd op je horloge moet kijken om te weten hoe laat het is. Maar echt je bewustzijn trainen om te leven in het nu en opmerkzaam te zijn voor je huidige status van zijn.

Om je een voorbeeld te geven beeld je dan het volgende in. Je rijdt naar huis na een lange dag op het kantoor. Je komt thuis legt je sleutels neer, hangt je jas op, doet je schoenen uit, en je hebt geen idee meer hoe de reis naar huis is gegaan. Het ging goed want je bent thuis aangekomen maar verder heb je geen echte herinneringen van je voltooide autorit.

Oftewel je hebt op de automatische piloot geleefd en hebt niets bewust meegemaakt. Mindfulness is het tegenovergestelde hiervan, en dit is iets wat je kunt trainen.

Hoe doe je dat dan?

Probeer maar eens iets heel normaals als koffie drinken, heel bewust te doen. Je staat in de keuken en besluit koffie te zetten. Niet omdat je dat gewend bent maar omdat je er trek in hebt. Erken deze trek en bedenk je wat voor gevoel je ervan krijgt. Je loopt naar je Senseo oid. toe en vult het reservoir met water, terwijl je dit doet luister je naar het geluid wat het water maakt, je plaatst je koffiepad in het apparaat en zet hem aan. Het opwarmen begint en je hoort hoe dat ding steeds meer geluid begint te maken, het koffiezetten kan beginnen.

Met luid gebrom wordt het water door het filter geperst, de ruimte vult zich met de heerlijke geur van verse koffie, en je wacht met licht enthousiasme tot het klaar is. je pakt je koffie en voelt het gewicht in je hand het kopje gaat naar je lippen het intense aroma komt je sterker tegemoet de warmte raakt je lippen en die eerste slokt vervult je met een gevoel van genot en comfort.

Dat is mindfulness! bewust leven in het nu.

Hoe helpt jou dit al man

Hoe helpt jou dit als man. Simpel! door mindfulness te trainen met simpele alledaagse dingen zoals hierboven beschreven ga je het onbewust ook toepassen in andere aspecten van je leven, en hierdoor ga je beter beslissingen nemen, beter nadenken je wordt rustiger, en je komt hierdoor sterker en zelfverzekerder over.

Mensen gaan je hierdoor als een autoriteit zien. Denk maar eens terug aan een moment in je leven dat er een calamiteit was, een ramp of een ongeluk. Wie is dan diegene die vertrouwen uitstraalt, die als leider gezien wordt. Juist! diegene die rustig blijft en die niet in paniek raakt. Die zich bewust is van zijn omgeving en hier controle over heeft. Die niet alleen maar doet wat zij instincten hem ingeven maar die controle heeft en niet toegeeft aan zijn impulsen. Waar ze vandaan komen en wat je ermee kunt doen. Als jij in controle bent van jezelf, je omgeving en je situatie dan ben jij wie andere willen zijn.

Dit is waar Mindfulness voor jou als man zijnde van toepassing komt!

GezondheidGezondheid

Rust bij meditatie

Je kent het wel, de plaatjes van mediterende mensen ergens in het bos. Op een berg of aan het water, er is verder niemand (behalve de fotograaf :p) en ze hebben volledige rust.

Voor de meeste van ons is rust iets moeilijker te vinden. Het dagelijks leven vergt veel van ons, naast een fulltime baan hebben we nog familiaire verplichtingen. Een handje vol vrienden waar we soms mee afspreken, en een momentje voor onszelf waarin niemand ons stoort is dan vaak moeilijk te vinden, zeker wanneer wij die rust dagelijks zoeken.

Mediteren op het werk

Toch moet het belang hiervan niet worden onderschat. De rust vinden en gebruiken in cruciaal voor onze mentale gezondheid en kracht. Meditatie kan hierbij helpen, en ja voor meditatie heb je (zeker in het begin) rust nodig. Maar wanneer je enige training hebt gehad en beter wordt in het mediteren dan zul je merken dat je die rust steeds minder nodig hebt. Of beter gezegd je hebt de rust nog steeds nodig maar je vindt hem makkelijker. Je hoeft niet meer in complete duisternis midden in de nacht als iedereen slaapt dat momentje te pakken.

Wanneer je beter wordt in mediteren vind je de rust steeds sneller en gemakkelijker. Uiteindelijk kun je zelf je momenten kiezen ongeacht je omgeving. Vanzelfsprekend blijft een verlaten strand bij zonsondergang een ideale situatie. Maar je zult je rust ook kunnen nemen midden in de chaos thuis met huilende kinderen om je heen. Of tijdens drukke kantooruren terwijl je telefoon afgaat en je e-mail notificaties maar niet ophouden.

Ook dit vergt de nodige uren oefening. Maar allemachtig wat is het de moeite waard om hier wat tijd aan te besteden. Een gemakkelijke manier om hier mee te beginnen zijn de zogenoemde “Powermeditaties”. dit zijn korte meditatie oefeningen die niet langer dan enkele minuten of zelfs luttele seconden hoeven te duren. Omdat ze zo kort zijn en weinig tijd in beslag nemen kan iedereen dit toepassen gedurende de dag.

Het grote voordeel van de rust die je door middel van meditatie leert en vindt, is dat je die rust gaat uitstralen. Omdat je weet hoe je de rust kan vinden zelfs wanneer het om je heen druk is. Ga je die rust kunnen gebruiken en ga je hem uitstralen. Door de shift in mindset van het is hier zo druk naar “ik vind mijn rust. Zal jij vanzelf op andere overkomen als iemand die “in control” is

Hoe doe je een Powermeditatie

Hoe doe je nou een Powermeditatie? dat is simpel, zo simpel dat veel mensen het zullen afdoen als onzin maar dat is het zeker niet!

1: Sluit je ogen.

2: Adem diep in en houd je adem even vast.

3: Denk terwijl je je adem inhoudt aan iets wat jij op dat moment nodig hebt. Iets wat je kracht geeft dit kan van alles zijn een zonsopgang aan een kabbelend beekje, een omhelzing van een geliefde, de warmte van een kampvuur wat dan ook zolang jij je er maar goed bij voelt.

4: Adem rustig en beheerst uit

5: herhaal voorgaande stappen 3-5 keer

Doe dit één of meerdere keren per dag en je zult merken dat het werkt, je gaat je beter voelen, je zult minder beïnvloed worden door anderen en je omgeving, en deze kleine Powermeditaties helpen je om beter te worden in langere meditaties.

Hoe behoud je je concentratie tijdens meditatie

Iedereen die begint met mediteren loopt tegen hetzelfde probleem aan, namelijk het verliezen van je concentratie.

Monkey brain

Anno 2022 is het dagelijks leven zo druk dat wij die drukte moeilijk van ons kunnen afzetten. Zelfs tijdens een meditatie als alles rustig is springen onze gedachte van hot naar her. dit komt door iets wat ook wel “monkey brain” wordt genoemd.

Monkey brain is de benaming die gebruikt wordt om ons door impulsen en instincten gestuurde brein te beschrijven. Het is druk raakt gemakkelijk afgeleid en reageert instinctief. Monkey brain wilt banaan, monkey brain wilt klimmen en spelen.Monkey brain denkt aan de auto, het huis je werk, monkey brain wilt dit en dat en het liefst nu meteen.

Om hiermee om te gaan moet je monkey brain een taak geven. Een taak die niet teveel moeite kost, geen afleiding veroorzaakt en dus in alle rust uitgevoerd kan worden. Zodat monkey brain wordt afgeleid van zijn impulse, Je gaat dus als waren jezelf voor de gek houden. hoe doe je dat dan simpel. je gaat je focussen op je ademhaling.

Het is niet per ongeluk dat je bij meditaties vaak langzaam in en uit moet ademen. Dit is om je hersenen bezig te houden met iets simpels zodat het niet afdwaalt naar andere zaken. Je ademt diep in en langzaam uit en door dit heel bewust te doen en je hier volledig op te concentreren verdwijnen als die afleidingen.

Mocht je nou toch een ongewenste gedachten krijgen. Dan is dit niet erg en het betekent niet dat je het fout doet. In z’n situatie hoef je alleen maar te erkennen dat die gedachten er is en hem vervolgens weer voorbij laten gaan.

Het verkrijgen van inzicht

Waar de vorige drie punten relatief gemakkelijk zijn en er kleine tips en tricks zijn om je te helpen is dat bij inzicht niet zo. Het verkrijgen van inzicht is iets wat pas komt na oefening en herhaling. Desalniettemin is het wel cruciaal voor jou als man zijnde om ook dit te ontwikkelen en te begrijpen.

Inzicht laat je jezelf beter begrijpen. Door inzicht te verkrijgen ga je inzien wie je echt bent, hoe je zo bent geworden, wat je zwakke punten zijn, waarom je doet zoals je doet en waarom sommige dingen maar niet willen lukken. Je vergaart met inzicht het vermogen om jezelf helder en objectief te bekijken en no nonsense te beoordelen.

Zoals je wel begrijpt is dit niet iets wat je in 2 weken doorhebt. Inzicht krijg je door keer op keer die momenten voor jezelf te pakken en stukje bij beetje je nieuwe zelfbeeld te scheppen. Dit is overigens maar goed ook. Als je namelijk na enkele meditaties al een compleet nieuw zelfbeeld zou hebben dan ligt er een identiteitscrisis op de loer. Het is namelijk niet niks om er achter te komen waar sommige karaktereigenschappen hun oorsprong vinden.

Bij deze stap moet je je ook realiseren dat er geen goed of fout bestaat in jouw zijn. Jij bent wie je bent en wanneer je door inzicht zou willen veranderen dan doe je dat bewust en omdat je dat zelf wilt. Juist hierdoor is inzicht zo belangrijk. Het geeft je het vermogen om jezelf te accepteren of te herscheppen, beide zijn enorm belangrijk voor elke man.

Tenslotte zullen andere jou niet accepteren als jij jezelf niet accepteert. Niemand zal tegen jou opkijken als jij altijd terugvalt in je oude gewoontes zonder ervan te leren of jezelf te verbeteren. De leerweg van een man eindigt nooit. In elke bocht op elk pad zijn er lessen te leren en met deze lessen herschep jij jezelf tot de ultieme versie van jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *