Wat is intermittent fasting?
Wat is intermittent fasting? En nog belangrijker: Waarom moet jij dit weten?!
Kort samengevat is intermittent fasting een vorm van afwisselend vasten. Dit kan op verschillende manieren, de meest voorkomende zijn om de dag eten of elke dag eten maar alleen tussen bepaalde tijden.
Intermittent fasting heeft zoals alles zowel voor als nadelen, over beide zult u verderop meer lezen. Ik kan we vast verklappen dat de voordelen een stuk zwaarder wegen dan de nadelen, waardoor het eigenlijk niet meer de vraag is of je met vasten moet beginnen maar waarom je er niet al mee begonnen bent!
Let op! Hoe gezond vasten ook is er zijn altijd situaties waarin je er toch beter vanaf kan zien. Denk hierbij aan: Een (geschiedenis van) eetstoornissen, bepaald medicijn gebruik, onderliggende aandoeningen zoals bv. Diabetes of problemen met de bloeddruk. Als je jonger bent dan 18 jaar, zwanger bent dit wilt worden of borstvoeding geeft. Neem in zulke situaties of bij twijfel eerst contact op met je huisarts, voedingsdeskundige of diëtist.
Hoe werkt intermittent fasting

Ongeacht weke methode je kiest je moet deze kiezen omdat je je er goed bij voelt en omdat je het kunt volhouden. Ongeacht of je om de dag gaat eten of elke dag blijft eten maar al je calorieën inneemt in een “feeding window” van 8uur als je het niet kunt volhouden dan heeft het geen zin. De gezondheidsvoordelen zijn bij beide methode hetzelfde en de nadelen zijn nagenoeg gelijk.
Waar het op neerkomt is het volgende: De oermens kon niet eten wanneer hij wilde, vroeger waren we nu eenmaal afhankelijk van wat we vonden vinden aan bessen en noten, en hoe de jacht was verlopen. Dit betekende dat er soms lange tijd niet werd gegeten en vervolgens heel veel, we konden ons vers geschoten wild tenslotte niet in de vriezer leggen en bewaren tot de kerst.
Ons lichaam is evolutionair gezien nu niet veel verder dan een paar duizend jaar geleden, zodoende is ons lijf er niet op ingesteld om constant maar elke dag te eten waar je trek in hebt. Zeker niet wanneer je je realiseert dat ons voedsel door de huidige voedselindustrie vol zit met een hoop onnodige rotzooi zoals suikers, zouten, vetten en E-nummers.
Wanneer we bewegen dan komt die energie uit onze glycogeen voorraad. Glycogeen is de energie die ons lichaam haalt uit de inname van koolhydraten. wanneer je glycogeenvoorraad vol is dan slaat ons lichaam de energie op in de vorm van vet. De vet verbranding start wanneer de glycogeenvoorraad op is.
Echter door onze huidige eetgewoontes raakt de glycogeen voorraad nooit leeg en wordt er dus alleen maar meer vet opgeslagen en geen/weinig vet verbrand. Door te vasten dwing je je lichaam als het ware om al je glycogeen op te maken en zodoende over te schakelen in vetverbranding.
Verbeter je gezondheid met intermittent fasting
Het zal je niet verrassen dat wij als mens niet altijd 24uur per dag toegang hadden tot eten. Er waren geen koelkasten er bestond geen fastfood, en in de oertijd reden er geen bezorgbrommers van en de ene grot naar de andere. Nee zo ging het zeker niet, wij konden alleen eten wat we zelf vergaarde dmv jagen en verzamelen.
Onze huidige eetgewoontes zijn simpel gezegd schandalig, niet alleen wat we eten maar ook het aantal eetmomenten is gewoon niet gezond. De hoeveelheden ongezonde toevoegingen zoals smaakversterkers e.a. contribueren flink mee aan ziektes als diabetes en obesitas.
Maar ook als je hier (nog) geen last van hebt wordt nog steeds je hormoon huishouding nog steeds in de war geschopt, een gezondere leefstijl helpt op zoveel meer vlakken dan alleen afvallen. Alleen al door je eetpatroon aan te passen zal je Beter gaan slapen, helderder denken, meer energie hebben, en minder snel last hebben van depressiviteit daarnaast verbeterd ook je darmflora, je tanden blijven beter en ga zo maar door.

Wat kun je wel en niet eten bij intermittent fasting
Intermittent fasting zegt in principe niets over wat je wel en niet kunt eten, je hoeft geen calorieën te tellen, je kunt (in theorie) gewoon snoepen, je kunt dat stukje taart eten op verjaardag en je hoeft je biertje niet te laten staan. Het gaat er namelijk niet om wat je eet maar hoe je je calorie inname verdeelt over de dag.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je in je feeding window dan maar alles moet eten wat je kunt vinden, een beetje gezond verstand moet voldoende zijn om te snappen dat snoepen nooit goed is, je alcohol beter kunt laten staan en fastfood ten alle tijden slecht voor je is. We zeggen alleen dat het uitbannen van ongezonde voedingsmiddelen niet de kern is van het vasten.
Als vanzelfsprekend is het kiezen voor gezonde voeding altijd de beste optie of je nu wel of niet aan vasten doet.
Kan je koffie drinken tijdens het vasten
Ja dat kan!
Tijdens het vasten moet je je beperken tot het drinken van calorievrije dranken zoals water, koffie en thee (zonder melk of suiker) genoeg drinken is altijd al belangrijk maar met vasten helpt het je nog een beetje extra, je honger zal een stuk minder zijn als je 4 glazen water drinkt, en de cafeïne die in koffie en in sommige thee soorten zit onderdrukken het honger gevoel, hierdoor hou je het makkelijke en langer vol.
Behalve dat het helpt met de honger is het voor vele van ons ook humeur bevorderend om gewoon dat bakkie te drinken in de ochtend, dit werkt vervolgens door in hoe je het vasten ervaart. Niemand zit te wachten op constant chagrijnig gezeur omdat je z’n honger hebt, dus help jezelf en de mensen om je heen door het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken.
Kun je afvallen door te vasten

Jazeker!
En zelfs een stuk gemakkelijker dan je zou denken. Het zit zo, wanneer je eet geeft je lichaam insuline af, de insuline zorgt er vervolgens voor dat je cellen glucose uit het bloed opnemen en verbranden of opslaan in de vorm van glycogeen. Net na een maaltijd piekt je insuline niveau dus. Als je heel de dag door eet heb je dus de hele dag door piekmomenten in je insuline.
Hoewel je lichaam insuline zelf aanmaakt en het ook zeker nodig heeft om je lichaam van energie te voorzien is een overschot aan insuline erg kwalijk. Dat zit zo, De energie die je lichaam aanmaakt maar niet verbruikt wordt opgeslagen als glycogeen/vet om te gebruiken in barre tijden, die barre tijden komen echter niet meer voor anno 2022. Hierdoor wordt je vetmassa dus steeds groter.
Tegelijkertijd raakt je lichaam gewend aan de constante aanwezigheid van al die insuline in je lijf je raakt hierdoor insulineresistent, net als een junkie die steeds meer gaat gebruiken om diezelfde kick te bereiken, gaat je lichaam steeds meer insuline aanmaken om maar hetzelfde resultaat te bereiken dit zorgt voor een neerwaartse spiraal met alle gevolgen van dien.
Maar wat doet insuline met je lichaam?
Een overschot aan insuline kan onder andere zorgen voor:
- Moeilijk afvallen
- gewichtstoename
- Constant honger gevoel
- vermoeidheid
Door te vasten doorbreek je deze neerwaartse spiraal van insuline verhoging in je lichaam. Doordat je lichaam gedurende de dag minder insuline aanmaakt, ga je ook echt minder honger hebben hierdoor krijg je minder calorieën binnen waardoor je minder vet opslag krijgt. Tegelijkertijd ga je vaker energie halen uit je al bestaande vetopslag waardoor deze kleiner wordt en je afvalt.
Wat is het beste moment om te beginnen met intermittent fasting
Wat het beste moment is dat weet alleen jij, je zou kunnen stellen dat gisteren het beste moment was maar uiteindelijk moet je dit zelf doen en moet je zelf de verantwoordelijkheid nemen van je keuze om te beginnen of niet.
Het is doorgaan wel het makkelijkst om te beginnen met het overslaan van je ontbijt, als je slaapt ben je namelijk al aan het vasten, je nuttigt namelijk 0 calorieën. Als je dus niet meer zou eten na 20:00, je slaapt vervolgens ±8uur, om vervolgens deze gevaste tijd te verlengen door je ontbijt te skippen. Zo heb je het grootste deel achter de rug zonder het zelfs maar te merken.
Drink wanneer je wakker wordt gelijk 2 glazen water, dit vult je maag een beetje en vult je vocht reserves aan die gedurende de nacht verbruikt zijn. geniet vervolgens van een kopje honger onderdrukkende cafeïne in de vorm van koffie of thee, en laat je lekker afleiden door je werk. Voor je het weet is het lunchtijd en heb je je doelstelling al bereikt!
Intermittent fasting en sporten
Kun je periodiek vasten combineren met sporten? natuurlijk kan dat! maar er zijn wel een paar aandachtspunten.
Een klein onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je in de ochtend gaat sporten, je meer calorieën verbrand als je wel hebt ontbeten. op een lege maag sporten is dus niet per definitie beter.
Om te sporten heb je energie nodig, meer energie beschikbaar in het lichaam staat gelijk aan betere sportprestaties. Hoewel je zeker wel kunt sporten op een lege maag zal je snel genoeg merken dat je minder kg kan tillen, minder km kan rennen, en minder reps eruit geperst krijgt.
Beter is het om te vasten nadat je gesport hebt, hierdoor kan je lichaam zich namelijk focussen op het herstel van je spieren en niet op het verteren van voedsel. Ook is het belangrijk dat wanneer je naast het vasten nog sport je ervoor zorgt dat je voldoende eiwitten binnen krijgt om je spieren te behouden en je lichaam nog meer aan te zetten tot vet verbranding. houd hier de volgende som voor aan:
aantal eiwit (gr) p/d=lichaamsgewicht (kg) *2
De voordelen van intermittent fasting
Nog even samengevat de voordelen op een rijtje:
- Gezonder
- Minder aanmaak van vetcellen
- Meer verbranding van vetcellen
- Je leeft langer
- Minder kans op diabetes, hart- en vaatziekte, obesitas etc.
- Algehele verbetering van levenskwaliteit
- Je gaat beter slapen
- Minder kans op depressies
- Makkelijk gewichtsverlies
- Minder snack drang
De nadelen van intermittent fasting
Zoals met alles heeft ook dit nadelen deze zijn echter verwaarloosbaar.
- Wanneer je net begint heb je constant trek
- Door deze trek ben je geneigd om wanneer je eet de verkeerde dingen te eten zoals snoep chocola fastfood enz.
- De trek kan je nog wel eens chagrijnig maken
- Zeker in het begin kan het nog wel eens vervelen om weer aan iemand uit te leggen waarom je geen broodje eet bij de lunch of gevulde koek bij de koffie